Koronakevät oli isojen muutosten aikaa niin työpaikoilla kuin kouluissa. Samoin se vaikutti vapaaehtoistoiminnan voimin pyörivään kerhotoimintaan.
“Olimme kevättalvella vielä tutun ja varman toiminnan ympärillä: Tulostimme 3D-tulostimilla, suunnittelimme tulostuksia Tinkercad-mallinnusohjelman avulla, 3D-kynillä toteutettiin paljon kolmiulotteisia piirustuksia ja nuorimmat ( 6 – 9 -vuotiaat) kerholaiset harjoittelivat Qixels-lelujen parissa mallintamista ja hahmotuskykyä” I’m Digi ry:n kerho-ohjaaja Sami Tossavainen kertoo.
16.3.2020 Suomi julistettiin poikkeustilaan. Nopealla aikataululla koululaiset siirtyivät etäopetukseen ja 60% suomalaista etätyöhön. Tällöin myös I’m Digi ry:n kerhotoiminta keskeytyi. ”Päätimme, ettemme lähde toteuttaamaan etäkerhoja tai virtuaalikerhoja, vaan käytämme ajan suunnittelemalla uutta. Toisinaan tuntuukin, että itse suunnitteluun ei yleensä jää ollenkaan aikaa. Siitä syntyi idea lähteä opettelemaan videoiden tekoa kerhoa varten” Tossavainen summaa.
Tossavaisella on aina ollut kiinnostus tehdä kotivideoita sillä lähtökohdalla, ettei tekemiseen tarvita kalliita ammattilaislaitteita. “Ihmisillä on useasti mielikuva, että kuvaamisen pitää olla Hollywood-tasoa ja että sitä varten tarvitaan studio ja studiokamat. Halusin todistaa itselleni, että kyllä pelkän puhelimen, tietokoneen ja mikin avulla näitä voi tehdä” Tossavainen jatkaa. I’m digi ry:lle tekemissä videoissa Tossavainen muun muassa näyttää, kuinka rakennetaan R3PTAR-legorobotti ja kuinka sitä voi koodata. Videoilla myös esitellään kerholle hankittuja uusia laitteita ja niiden käyttöominaisuuksia sekä annetaan pikaohjeita ja vinkkejä Tinkercadin editorin käyttöön.
Videot pysyväksi osaksi kerhotoimintaa
Opastusvideoiden lisäksi Tossavainen toivoo, että videot ja niiden tekeminen tulevat mukaan kerhotoimintaan. “Aion tehdä jatkossa videoita kerhosta esimerkiksi mainostusmielessä” Tämän lisäksi yhtenä ideana olisi, että kameran taakse päätyisi kerho-ohjaajan lisäksi myös itse kerholaisia. “Olisi hienoa, jos saisin lapset ja nuoret innostumaan puhelimella kuvaamisesta. Moni kuitenkin pelkää itsensä esittelemistä internetissä, vaikka omia kasvojahan ei ole koskaan pakko näyttää. Kerholaisten ikä tuo omat rajoitteensa sosiaalisissa mediassa, samoin nykyinen tiukka tietosuojalaki. Lasten ja nuorten kanssa esimerkiksi voidaan kuvata vain käsiä sekä itse tekemistä. Voisimme silti aluksi yrittää tehdä yhdessä videopätkiä siitä, mitä kerhossa tapahtuu ja mitä kukakin teki, ja minä kokoaisin klipeistä pienen pätkän näytille. Kuvittelisin, että videoiden teko toisi monelle itsevarmuutta lisää, aivan kuten minullekin” Tossavainen arvelee.
Syksy näyttää mihin suuntaa kerhotoiminnassa mennään
I’m Digi ry:n moni toiminta (kuten 3D-tulostaminen, 3D-kynät ja robottilegot ) vaatii kokoontumista samaan tilaan. “ Olemme alkaneet suunnitella, miten pitäisimme toimintamme monipuolisena ja mielekkäänä, mikäli kokoontumisrajoituksia tulee uudestaan. Tärkeää olisi, että kerhotoimintamme pysyisi vireänä myös etänä kerhoihin osallistuville. Tällä hetkellä seuraamme tilannetta ja koitamme selvittää erilaisia ratkaisuja” Tossavainen täsmentää.
Kerhotoiminnassa puhaltavat joka tapauksessa uudenlaiset tuulet. “Hankimme kerhoon uusia teknisiä ‘leluja’ ja työvälineitä. Tarkoituksena on, että jatkossa voimme aloittaa koodauksen alkeiden opettamisen tutustuttamalla kerholaisia robotiikkaan konkreettisella tasolla. Harkinnassa on, että pitäisimme eri teemoihin pohjautuvia teemapäiviä” Tossavainen toteaa.
I’m Digi ry:n YouTube-kanava
I’m Digi ry:n Facebook-sivu