3D-tulostus tutuksi opettajille

LUT-yliopistolla järjestettiin lokakuussa 3D-tulostuksen kaksipäiväinen koulutus toisen asteen oppilaitosten opettajille. Päätavoitteena oli esitellä 3D-tulostuksen mahdollisuuksia ja monivaiheinen työnkulku käytännön työskentelyn kautta. Lähiopetuspäivät olivat osa Opetushallituksen rahoittamaa Opettaja modernien 3D-teknologioiden osaajana -täydennyskoulutusta ja ne toteutettiin yhteistyössä Mfg4.0-hankkeen kanssa. Syksyn 2022 koulutukseen otettiin mukaan 20 henkilöä ja kevään 2023 koulutukseen paikkoja on saman verran.

 

 

Lähipäivää ennen osallistujat saivat ennakkotehtäväksi suunnitella sormuksen 3D-mallin. Sormuksen sai tehdä käyttämällä esimerkiksi ilmaista Tinkercad 3D-kappaleen piirto-ohjelmaa tai ottamalla mallin internetistä löytyvistä 3D-mallikirjastoista. Käytännönläheisen päivän aikana käytiin läpi 3D-mallin suunnittelu, tulostuksen valmistelu, tulostusprosessi ja jälkikäsittelyt. Koulutukseen osallistuvien sormukset 3D-tulostettiin muovista sekä metallista ja päivän lopuksi jokainen pääsi vielä hiomaan ja kiillottamaan oman sormuksensa.

Lähipäivään osallistujat olivat hyvin innostuneita ja motivoituneita aiheesta. Puhetta, naurua ja energiaa riitti kumpanakin päivänä aamusta iltapäivään asti. Tuntui, että jokainen osallistuja löysi 3D-tulostuksesta omanlaisensa tartuntapinnan työhönsä alasta riippumatta. Osaa motivoi uusien kurssien kehittäminen ja toisia taas 3D-tulostimen hankkiminen omaan oppilaitokseen. Toki joukossa oli niitäkin, joiden oli vaikea hahmottaa miten oppimaansa hyödyntää käytännössä. Päivä jäi heillekin palautteen mukaan positiiviseksi kokemukseksi ja asia hautumaan tulevaisuutta varten. Kouluttajien näkökulmasta oli ennen kaikkea mahtavaa, että paikalla oli innokkaita ja kysymyksiä esittäviä osallistujia, jotka ottivat aktiivisesti päivän tehtävät vastaan. Tällä saadulla kokemuksella ja positiivisella palautteella on hyvä jatkaa kohti kevään koulutuksia.

Marika Hirvimäki

projektitutkija, LUT-yliopisto

Ilkka Poutiainen

Laboratorion päällikkö , LUT-yliopisto

Tweet