Käsityöläisyys on ollut Johanna Kosken elämässä lapsesta saakka. Sekä äiti, että mummo opettivat hänelle erilaisia kädentaitoja. Mummolassa paras paikka oli kangaspuiden alla. Sieltä hän tarkkaili, kun mummo kutoi kuultokudoksia tai mattoja. Koski onkin leikillisesti sanonut oppineensa neulomaan ennen kuin osasi lukea.

Kuva: Antti Tuominen

Kiinnostus käsitöitä kohtaan pysyi ja vahvistui vuosien varrella. Koski valmistui vaatetusalan artesaaniksi. Tämän jälkeen naisen käsissä on syntynyt kolme neulekirjaa yhteistyössä Kristel Nybergin kanssa, sekä iltapukuja vanhojentansseihin ja Linnan juhliin. Tällä hetkellä Koski opiskelee liiketaloutta Laurea-ammattikorkeakoulussa. 

Koskelle oli ensi hetkistä selvää, kuinka hän voisi hyödyntää 3D-tulostusta
Kosken ensikosketus 3D-tulostamiseen tapahtui Helsingissä Worldcon 75 -tapahtumassa vuonna 2017.  “Siellä oli  työpaja, jossa esiteltiin, mitä 3D-tulostuksella voi tehdä. Sain välittömästi ideoita, kuinka voisin itse hyödyntää tätä tekniikkaa. Heti tapahtuman jälkeen kävin muutaman ajatuksen tulostamassa kirjastossa valmiista malleista, joita löytyi mm. Thingiversen. sivuilta” Koski kertoo. Syksyllä 2019 kotiin tuli ensimmäinen 3D-tulostiin. Tutustuminen 3D-tulostukseen jatkui Jyväskylän AMK:n Campus Onlinesta löytyneellä  Inventor -perusteet-kurssilla. “ Ilmoittauduin sinne ja innostuin oppimistehtävistä niin paljon, että ahersin aina kokonaisia työpäiviä kerrallaan tehtävien parissa. 3D-kotitulostin oli ehdokkaana vuoden 2018 turhakkeeksi. Ylen aiheesta tekemä juttu sai Kosken JAMKin kurssitehtäviä tekiessä pohtimaan tarkemmin, mikä on järkevää tulostamista. “Ajattelen, että 3D-tulostus soveltuu parhaiten  asiakkaalle personoituihin tuotteisiin, jolloin tulosteista tulee uniikkeja samalla tavalla kuin käsitöistä” Koski määrittelee.

3D-tulostettuja kaavamalleja

Kasvomaskikaava 3D-tulostamalla
Maaliskuussa 2020 koronavirus pääsi valloilleen Etelä- ja Keski-Euroopassa. Tarvikepulan vuoksi tarvittiin monenlaista kekseliäisyyttä. 3D-tulostuksella löydettiin kriittisessä tilanteessa hyvinkin innovatiivisia ratkasuja.  “Ryhdyin itsekin miettimään, miten 3D-tulostusta voisi hyödyntää” Koski toteaa. Pitkänlinjan käsityöläiselle lähestyminen oli selvä: Koski ei lähtenyt 3D-tulostamaan valmiita tuotteita vaan suunnitteli 3D-tulostettavan kasvomaskikaavan Naisten Valmiusliitto ry:n kaavan pohjalta. kasvomaskille. Kaava ja kaavan 3D-malli ovat myynnissä Kosken nettikaupassa. “Tuotteita on mennyt usealle mantereelle. Kaukaisimmat asiakkaat ovat olleet Australiasta, Brasiliasta ja Yhdysvalloista. Euroopassa eniten tilauksia on tullut  Isosta-Britanniasta ja Espanjasta” Koski summaa. 

Valmis kangasmaski

Kasvomaskikaavan ja sen mallinteen lisäksi Koski on suunnitellut myyntiin neulonnassa käytettäviä silmukkamerkkejä. “3D-tulostuksen kaupallinen hyödyntäminen käsityötarvikkeiden myynnissä on vielä lasten kengissä. Haluaisin tutkia aihetta vielä enemmän ja selvittää, millaisia sovelluksia on yrityskentällä jo käytössä ja mitä kannattaisi lähteä itse kehittämään.” Koski kertoo.

langankuluttaja.blogspot.fi

Tweet